HyperArc

20 september 2022 16:28

De Hyperarc is ontwikkeld met de financiële donatie vanuit het Verbeeten Fonds.

Met Hyperarc wordt de bestralingsdosis verlaagd aan het gezonde hersenweefsel bij patiënten met hersentumoren, zodat minder bijwerkingen als geheugen- en concentratieproblemen te verwachten zijn.

HyperArc is een krachtige module om de stralingsdosis in het normale hersenweefsel te reduceren. Dat wordt steeds belangrijker, omdat we ook telkens meer tumoren in het hersenweefsel willen bestralen. Waar we er in Nederland eerst vanuit gingen dat het tot en met drie uitzaaiingen nuttig is met precisiebestraling te behandelen, houden het Verbeeten Instituut nu aan dat het nuttig is tot en met negen uitzaaiingen. HyperArc zorgt ervoor dat, ondanks het grotere aantal uitzaaiingen dat bestraald wordt, het gezonde hersenweefsel toch goed gespaard kan worden. Hierdoor worden geheugenproblemen mogelijk voorkomen of beperkt, iets wat van groot belang is.

De module HyperArc zit in het dosisberekeningssysteem en op de versneller zelf. Dankzij deze slimme software kun je héél precies bestralen waardoor de dosis straling rondom de tumor lager is. Hierdoor wordt het gezonde hersenweefsel beter gespaard. Op een CT-scan en met behulp van een MRI-scan worden de te bestralen en te sparen gebieden ingetekend en rekent HyperArc de dosis, de hoeken en de richtingen uit waaronder de patiënt het best bestraald kan worden. Doordat gezond hersenweefsel beter gespaard wordt, kan het Verbeeten Instituut vaker een eenmalige bestraling geven in plaats van drie.De patiënt krijgt een speciaal masker waarbij het gezicht grotendeels vrij is, maar waarin de patiënt wel heel stil blijft liggen. Met oppervlaktescanning kan gecontroleerd worden of de patiënt gedurende de behandeling stil blijft liggen. Het is ook dankzij het Verbeeten Fonds dat we eerder al dit oppervlaktescanningsysteem (Identify) hebben kunnen installeren. Identify is overigens een techniek waarmee we ook borstkanker patiëntvriendelijker kunnen behandelen.

Het Instituut verwacht eind 2022 de eerste patiënten te bestralen met Hyperarc.

Aanvullende info:

Een video geeft uitleg over de techniek HyperArc. Manager klinisch fysica Willy de Kruijf en specialist innovatie en techniek Lennart Mesch geven hierin uitleg. Ook komt Pytrik Wassenaar van leverancier Varian aan het woord.

 

https://www.youtube.com/watch?v=sjrsymYsugQ