Wie zijn wij?

Het Verbeeten Fonds (of de Stichting dr. Bernard Verbeeten Fonds) is op 30 oktober 1984 opgericht in Tilburg. Het fonds wordt beheerd door een onafhankelijk bestuur. De leden zetten zich vrijwillig in voor een zorgvuldige besteding van giften en donaties. Dit doen ze onder toeziend oog van een eigen raad van toezicht. Het fonds is vernoemd naar de eerste geneesheer-directeur van het instituut.


De volgende leden zitten in het bestuur van het Verbeeten Fonds:
  • Bart Franken: voorzitter
  • Jean-Paul Janss: penningmeester
  • Femke van der Schaaf – van Gorp: secretaris
  • Aschwin Geerts: projecten
  • Frank Molkenboer: evenementen
  • Frans Bonants: vrienden van het Verbeeten Fonds & CommunicatieDe volgende leden zitten in de raad van toezicht van het Verbeeten Fonds:

  • Dick Flink: voorzitter
  • Bas ten Dam: portefeuille financiën
  • Jan Melis: lid


Naast het bestuur en de raad van toezicht zijn er veel vrijwilligers betrokken bij het Verbeeten Fonds. Zij maken de organisatie compleet!
 
De bestuurleden stellen zich onderstaand graag voor:
 

Bart Franken

Voorzitter

In 2017 reageerde Bart Franken op een advertentie in de krant, waarin bestuursleden voor het fonds werden gevraagd. Sindsdien is hij voorzitter van het bestuur van het Verbeeten Fonds. 

 

“Binnen mijn familie ben ik meerdere keren met kanker geconfronteerd. Een vrijwilligersfunctie bij het Verbeeten Fonds sprak mij aan, omdat het fonds onder andere verbonden is met een van de topinstituten uit onze regio: het Verbeeten Instituut. Ik kan me nog goed herinneren dat ik daar in 1998 voor de eerste keer kwam, samen met mijn vader. Toen al was ik onder de indruk van de kundigheid van het personeel en de zorg en aandacht voor de patiënt.

 

Ik heb ijdele hoop dat we er op korte termijn in slagen kanker de wereld uit te helpen. Maar elke stap is waardevol. Als ik daar een steentje aan kan bijdragen, is mijn missie al geslaagd. Uiteraard is de Verbeeten Challenge elk jaar het hoogtepunt van onze activiteiten. De komende tijd gaan we proberen minder afhankelijk te worden van de challenge, door nieuwe activiteiten te ontplooien om geld op te halen voor de onderzoeken die we steunen. Dat vraagt veel van een kleine organisatie. Gelukkig kunnen we op steun van onze vrijwilligers rekenen. En we zijn gestart met de Vrienden van het Verbeeten, een club van sympathieke ondernemers die ons gedurende drie jaar willen steunen. Mooie ontwikkelingen en mooie plannen, voor een héél goed doel!”

 

Persoonlijke noot

Bart Franken is getrouwd met Astrid. Samen hebben zij vijf kinderen, die nu op hun beurt een gezin stichten. Bart studeerde Rechten aan de Universiteit van Tilburg en werkte daarna 38 jaar met veel plezier bij Van Lanschot Bankiers, onder andere als kantoordirecteur in de steden Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. In 2017 ging hij met pensioen, waardoor hij meer tijd kreeg voor zijn maatschappelijke functies. Zoals het voorzitterschap bij het Verbeeten Fonds. Als voormalig bankier is hij ook penningmeester bij Parochie De Goede Herder en Quiet Nederland en hij is secretaris van een paar vermogensfondsen. Bart staat in zijn vrije tijd graag op de golfbaan of hij werkt in de tuin. Ook met lezen, koken, muziek luisteren en klussen brengt hij heel wat uren door.

 

 

 

 

Frans Bonants

Bestuurslid Vrienden van Verbeeten & Communicatie

Frans Bonants werkt als bestuurslid van het Verbeeten Fonds aan meer bekendheid voor de stichting. Hij is verantwoordelijk voor het initiatief ‘Vrienden van het Verbeeten Fonds’. In juli 2019 sloot hij zich aan bij de club.

 

“Via mijn kapper – Maarten van de Broek – kwam ik terecht bij het Verbeeten Fonds. Ik ken hem al jaren. We wisselen altijd goede moppen uit als ik bij hem in de kappersstoel zit én we praten over dingen die ons in onze vrije tijd bezighouden. Maarten zit zelf in de sponsorcommissie van de Verbeeten Challenge. Hij noemde mijn naam bij het bestuur. 

Mijn streven? Honderd ‘Vrienden van Verbeeten’ aansluiten. Ik schat in daar nog wel een jaar of drie voor nodig te hebben. De eerste paar bedrijven sloten zich direct aan. Toen kwam corona, waardoor het wat moeizamer ging. Maar ik ga vol goede moed verder! De ‘Vrienden van Verbeeten’ zijn belangrijk – net als alle andere donateurs – om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. De komende tijd hoop ik dat we met z’n allen kunnen bijdragen aan een bijzonder begeleidingsplan voor patiënten én aan baanbrekend toegepast onderzoek. Het ultieme doel is natuurlijk om op een of andere manier een doorbraak in de behandeling van kanker voor elkaar te krijgen!”

 

Persoonlijke noot

Frans is 69 jaar en geboren en getogen in Tilburg. Hij is getrouwd met Maud en ze hebben samen drie volwassen kinderen en zes kleinkinderen. Op zijn 68e stopte Frans met werken. Stilzitten is niets voor hem: hij zit niet alleen in het bestuur van het Verbeeten Fonds, maar is voorzitter van de Warandeloop en voorzitter van de Stichting ZorgSaam voor Jeugd. In de vrije tijd die overblijft rommelt hij graag in en rondom zijn huis, slaat hij een balletje op de golfbaan, loopt hij hard én hij zit in een paar eetclubs, een kaartclub en een fietsclub. Frans is altijd in voor een lolletje en gaat graag samen met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen naar zee.

 

 

 

 

Aschwin Geerts

Bestuurslid Projecten

Aschwin Geerts stond aan de wieg van de Verbeeten Challenge. Nu richt hij zich als bestuurslid van het Verbeeten Fonds op interessante projecten.

 

“Medische kennis heb ik niet, maar ik zet al jarenlang met veel plezier mijn organisatorische skills in, in de strijd tegen kanker. Eerst een paar jaar bij Alpe d’HuZes. En dus indirect voor KWF Kankerbestrijding, een organisatie die enorm goed werk doet in zuiver wetenschappelijk onderzoek. Het Verbeeten Fonds richt zich op toegepast wetenschappelijk onderzoek. Vanuit twee verschillende invalshoeken pakken we kanker aan, met als einddoel de ziekte onder controle krijgen. Omdat wij in Brabant geen academische ziekenhuizen hebben en wél diverse instituten die zich concentreren op toegepast onderzoek, maakte ik de overstap naar Verbeeten. Van het geld dat ik voorheen ophaalde, werd niets in ‘mijn eigen provincie’ uitgegeven. Bij het Verbeeten Fonds kan ik mijn inspanningen direct zichtbaar maken in de regio waar ik zelf woon en werk. Snelle resultaten, duidelijkheid en inzicht, daar houd ik van.

 

Aanvankelijk lag mijn focus op het ontwikkelen en groeien van de Verbeeten Challenge. Samen met heel veel vrijwilligers haalden we tijdens de challenge veel geld op. Na zes jaar droeg ik het stokje over en nu richt ik me volledig op het Verbeeten Fonds, waarvoor ik met veel plezier bijzondere projecten zoek die wij kunnen ondersteunen. Zo hoop ik dat wij steeds zichtbaarder worden in Brabant én een significante bijdrage kunnen leveren in de strijd tegen kanker.”

 

Persoonlijke noot

Aschwin is getrouwd en heeft twee sportieve zoons. Zelf is hij ook een echte sportliefhebber; in zijn vrije tijd is hij vaak op de tennisbaan te vinden en hij gaat zo vaak skiën als hij kan. Samen met een compagnon runt Aschwin een eigen bedrijf – 2-team – dat directies van uiteenlopende bedrijven helpt bij HRM-vraagstukken. Daarnaast werkt hij als accountmanager bij Verkerk, dat zich bezighoudt met Zorgdomotica en -technologie, waar hij verantwoordelijk is voor de regio Zuid-Nederland.

 

 

Jean-Paul Janss

Bestuurslid Financien en Penningmeester

Jean-Paul Janss is sinds 2017 penningmeester in het bestuur van het Verbeeten Fonds. Een rol die hem – als bankier – op het lijf geschreven is.

 

“Ik heb simpelweg op een oproepje op de website gereageerd toen er gezocht werd naar nieuwe bestuursleden. Het Verbeeten Fonds sprak mij direct aan. Ik heb in het verleden wel eens deelgenomen aan de Verbeeten Challenge en via mijn werk kom ik regelmatig bij Instituut Verbeeten over de vloer. Ook heb ik helaas in mijn nabije omgeving te maken gehad met kanker. Dan realiseer je je steeds meer: een goede behandeling van mensen met kanker is zó ontzettend waardevol. Daarom draag ik graag mijn steentje bij in de strijd tegen deze nare ziekte. Het penningmeesterschap is – gezien mijn professionele achtergrond – de best passende rol voor mij.

 

De Verbeeten Challenge is wat mij betreft het mooiste evenement van het jaar. In de eerste plaats vanwege de sfeer. Het is altijd een emotionele dag; met een lach en een traan. Ik ben trots dat ik het ondertussen meerdere malen heb meegemaakt. Als deelnemer, maar ondertussen ook als vrijwilliger en medeorganisator. Zeker gezien het aanzienlijke – steeds groter wordende – bedrag dat wordt opgehaald op deze dag. Corona gooide in 2020 flink roet in het eten bij alle activiteiten van het Verbeeten Fonds, vooral ook bij de Verbeeten Challenge. Mijn doel is voorlopig om alles weer op het oude niveau te brengen en daarna een stijgende lijn in te zetten. Ik heb er veel vertrouwen in dat we met het huidige bestuur – en alle vrijwilligers en partners – mooie, succesvolle projecten gaan realiseren de komende tijd.”

 

Persoonlijke noot

Jean-Paul is getrouwd met Hélène. Samen hebben ze twee kinderen. Het gezin gaat graag samen op pad. In zijn werk bij de Rabobank houdt Jean-Paul zich bezig met anti-witwasonderzoek. Hij stapt in zijn vrije tijd graag op de mountainbike voor een rondje door het bos met vrienden. Daarnaast kookt hij als actief lid van een kookclub graag, maar hij houdt ook heel erg van uit eten gaan en borrelen met vrienden.

 

 

Frank Molkenboer

Bestuurslid Evenementen

Na zijn deelname aan de Verbeeten Challenge in 2019 zag Frank Molkenboer met eigen ogen hoe belangrijk het evenement is. Een goede voorbereiding en organisatie is van grote waarde voor de uitkomst van het evenement. Daarom zet hij zich in als bestuurslid met de Verbeeten Challenge als portefeuille.

 

“Sport als verbindende factor bij de werving van financiële middelen, spreekt mij als sportconsulent en manager bij verschillende organisaties in de sportbranche enorm aan. Verschillende facetten van mijn interesses, competenties en idealen komen samen in mijn bestuursfunctie bij het Verbeeten Fonds. Het motiveert mij dat ik leiding mag geven aan een vrijwilligersorganisatie waar enthousiasme en doorzettingsvermogen kernbegrippen zijn. Ik verbind en stimuleer iedereen die direct of indirect betrokken is. We werken samen aan een belangrijk doel: de strijd tegen kanker.”

 

“In 2019 deed ik zelf mee aan de Verbeeten Challenge. Ik kwam in een flow die je aanzet om zo veel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Ik maakte bijvoorbeeld vogelhuisjes en verkocht die voor 10 euro. Daar was ik de hele winter al mijn vrije uren aan kwijt. Het is fantastisch om vrienden en familie mee te nemen in dit enthousiasme. Een event met collectiviteit en participatie uit alle lagen van de bevolking, dat vind ik mooi. Iedereen heeft in zijn of haar directe omgeving wel ervaring met de verschrikkelijke ziekte kanker. Ik ook. Daarom zet ik me graag in voor zowel het fonds als de challenge. Zodat we de komende jaren flink kunnen groeien in het aantal deelnemers en ook de opbrengst voor het fonds groeit. Daarnaast moeten we proberen om meerdere activiteiten en programma’s te ontwikkelen, zodat we niet meer zo afhankelijk zijn van invloeden van buitenaf – zoals corona – die een grote weerslag hebben op de financiële draagkracht van het Verbeeten Fonds.”

 

Persoonlijke noot

Frank woont in Bavel, bij Breda. In het dagelijks leven is hij algemeen directeur van de Nationale Grote Clubactie in Tilburg. In die functie is hij dagelijks betrokken bij fondswerving voor verenigingen op het gebied van sport, muziek en hobby. Al zijn hele werkzame leven – Frank werkte eerder bij de gemeente Tilburg als hoofd marketing van het Sportbedrijf en bij de Tilburgse voetbalclub Willem II – is hij veel met sport bezig. Niet gek dat hij in zijn vrije tijd graag op de racefiets of mountainbike stapt en hardloopt.

 

 

 

Femke van der Schaaf – van Gorp

Secretaris

Femke van der Schaaf – Van Gorp werd in 2018 benaderd door de toenmalige bestuurder van het Verbeeten Instituut met de vraag of ze zich als secretaris bij het bestuur van het Verbeeten Fonds wilde voegen. De rest is geschiedenis.

 

“Ik stond er absoluut voor open om me in te zetten voor het Verbeeten Fonds en zo mee te werken om toegepast onderzoek naar kanker mogelijk te maken. Ik heb namelijk ook een dierbare verloren aan kanker. Sterker nog: begin 2020 kreeg ik zelf de diagnose. Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik net twee weken klaar met alle behandelingen. Als geen ander heb ik ervaren hoe belangrijk het is dat er goede behandelingen zijn, zowel voor lichaam als geest.

 

Het is ontzettend bewonderingswaardig dat er zoveel vrijwilligers en donateurs zijn die onderzoek mogelijk maken, zodat patiënten – zoals ik – beter geholpen worden. Een persoonlijk hoogtepunt voor mij als bestuurslid is, ieder jaar opnieuw, de Verbeeten Challenge. Ons grootste evenement. Heel veel vrijwilligers dragen keer op keer bij aan het succes; dat is geweldig om te zien. Bovendien is het indrukwekkend om deel uit te maken van de dag zelf. Er komen zo veel emoties voorbij: van verdriet tot trots. Echte kippenvelmomenten. Én we halen een mooi bedrag op om ons doel te steunen en onderzoek mogelijk te maken. Samen met de rest van het team van het Verbeeten Fonds wil ik het fonds verder uitbouwen qua activiteiten en zo de missie en doelen bereiken.”

 

Persoonlijke noot

Femke van der Schaaf – van Gorp is geboren in Tilburg. Op haar 18e verhuisde ze voor haar studie Bedrijfskunde aan de RUG naar Groningen. Na haar afstuderen trok ze terug naar het zuiden, waar ze zich in 2006 settelde in Poppel, België. Femke is getrouwd en heeft twee kinderen, een dochter en een zoon.